Kalmar

Förra sommaren var vi i Kalmar för första gången. Vilken underbar stad! Nära till havet, vacker stadskärna med mysiga butiker och en underbart charmig gamla stad. Tänk att kunna cykla till jobbet i stället för att pendla en timme på tunnelbanan varje dag. Vi insåg att vi är rätt trötta på Stockholm. Enda nackdelen med Kalmar är att det är så långt från Västerås och Stockholm, där jag och min sambo har de flesta av vår familj och våra vänner. Nu är vi på jakt efter en liknande stad, närmare Stockholm. Men inte för nära, för då blir priserna därefter... Några tips?

image27

image28

image29

image30

image31

image32

image33

image34

Ljuvliga pioner!

Innan vi skaffade kolonilott gick jag runt och drömde om vackra pioner. Eftersom de är så ljuvliga hade jag fått för mig att de måste vara hemskt svåra att odla. Men så när jag fått min egen lilla trädgård så insåg jag att drömmen kunde bli verklighet och gick och lånade böcker om pioner på biblioteket. Jag fick lära mig att om man planterar dem med omsorg och sedan har tålamod i ett eller två så kommer de att tacka en med underbara blommor år efter år. Visste du att en väletablerad pion kan klara sig i åratal utan skötsel?

Vi hade fått tillträde till vår lott i oktober och i november fick jag en sista-minuten-impuls att plantera ned pioner. Jag och min sambo åkte till Zetas där jag sprang omkring som i sjunde himlen. Där fanns massor av pioner och jag ville ha dem alla!! Men...jag hade redan innan besöket bestämt mig för mina absoluta två favoriter: en Duchesse de Nemours och en Sarah Bernhardt, d.v.s. säga fyllda doftpioner, i vitt respektive rosa. Tredje pionen på favoritlistan var (och är) en Festiva Maxima, men den var jag tvungen att vänta med. De inköpta dyrgriparna planterades i ösregn, ner skulle de så fort som möjligt. Några veckor senare köpte jag också en oidentifierad stackars pion för halva priset på Plantagen, kunde inte låta bli... men jag hade inte så stora förväntningar på den.

I våras tittade alla tre pionerna upp. Duchesse de Nemours gjorde ett undantag och fick tre små blomknoppar. Jag hade läst att man första året, om pionen får knoppar, måste ta bort dem. Detta för att busken ska lägga energin på att växa till sig och inte på att blomma. Men jag sparade en knopp, jag hade inte hjärta att ta bort den.

Nu går jag och längtar efter att få se alla pionerna blomma i vår. Särskilt den på plantagen är jag nyfiken på. Det är ju först när blommorna kommer som jag får veta vad det är för en.

Njut av bilderna!

image20

Så här såg pionerna ut när de tittade upp i våras

image21

image26

Första knoppen på min Duchesse de Nemours

image22

Knoppen slår ut

image24

Hoppas min Sarah Bernhardt blir så här fin en dag!

image25

Festiva Maxima, den tredje pionen på min önskelista. Skall förhoppningsvis införskaffas i veckan och planteras i helgen.

Trädgård och inredning i storstaden

image19

Välkommen! Jag är en 24-årig student i Stockholm med drömmar om villa och trädgård. För att få utlopp för min kreativa sida redan nu påtar jag i jorden på min kolonilott samt inreder hemma i stadslägenheten. Ambitionen med denna blogg är att ni ska få följa min trädgård under hela odlingssäsongen samt få se en hel del "före/efter-reportage".


RSS 2.0