Jag har skolkat...

...en stund från skolböckerna. På måndag har jag tenta så jag måste vara disciplinerad hela helgen och plugga. Men idag var det så underbart väder att jag kände att jag bara måste gå ut en stund innan jag började plugga. Man lever ju bara en gång, tänkte jag. "Hur ofta är det så här fint väder?" o.s.v. Som tur var var M med på villkoren och det blev en lång, härlig promenad. Men nu är det disciplin som gäller resten av dagen, ända tills melodifestivalen börjar.

Ha en trevlig lördagskväll!

image145

image146

image147Dags att börja planera!

image141

Ja, nu är det dags att börja planera hur vi vill ha det på kolonilotten och balkongen i sommar. Jag har skrivit en (önske)lista på nästan 1 och 1/2 sida på vilka blommor, grönsaker och örter jag vill så i år. Det fina med att skriva önskelistor är att det tillåter en att drömma, sedan måste man ju inte ha allt på listan. Det skulle bli allt för jobbigt att frö, skola om och plantera allt.

Här kommer några favoriter på min lista!

Blommor:

-  lavendel
- lammöron
- förgätmigej
- pionvallmo

Grönsaker:

- potatis (ett måste!)
- haricots verts
- zucchini
- gurka

Örter/kryddor:

- rosmarin
- timjan
- citronverbena
- kamomill

I år hade vi tänkt prova att odla tomater på friland, det har vi bara gjort på balkongen tidigare. Och så tänkte vi försöka lära av misstag vi gjorde förra året, t.e.x. att man inte ska låta brytbönorna/haricots verts stå utan skydd för då äter rådjuren upp dem. Jag ska även förså sommarblommorna inomhus för när jag sådde dem direkt ute så hade jag svårt att se skillnad på ogräs och det jag sått. Det hela slutade med att jag hade lyckats plockat bort alla blomplantorna men behållit ogräset...

Jag tänkte också försöka göra egna teer i år. Förra året planterade jag grönmynta som jag torkade och gjorde te av. I år tänkte jag försöka mig på citronverbena och kamomill. Sedan har jag läst i Annas örtagård att man även kan göra te på sådant som vinbärsblad och lavendel. Det ska bli spännande att prova!

Vad har ni för favoriter till trädgården eller balkongen?

image135
Förra året hade vi vita rosenskäror, i år tänkte jag prova en stark rosa färg. (Det här är grannens)

image136
En grannes vackra dahlia

image137
Vi ska gräva bort vår urvuxna libbsticka och sätta en fjärilsbuske där istället


image139

image140
I år flyttar tomaterna från balkongen till kolonilotten


Morgonstund har guld i mund...

image134

Pelargonångest!

Har jag dödat mina pelargoner? Tidigare har jag inte låtit mina pelargoner vintervila och utdelningen blev också därefter, de blommade inte särskilt bra. Så i år lät jag dem vila några månader, sedan klippte jag ned dem (för det hade jag läst att det skulle vara bra). Men frågan är, är det verkligen så här de ska se ut??? Jag kanske klippte ned dem för hårt. De ser verkligen inte ut att vilja leva längre...

image132

Så här fina (se nedan) vill jag att mina pelargoner ska bli. Får väl köpa nya i värsta fall...

image133

Smygtitt

Måste bara visa en sak. På balkongen har jag en stor kruka med ljung i och därunder satte jag i höstas lite olika vårlökar: tulpaner, snödroppar och pärlhyacinter, tror jag att det blev. Jag har satt så mycket vårlökar på kolonilotten så jag kommer inte ihåg vad jag satte var...

Här om dagen när jag lyfte på ljungen (*nyfken förstås!*) möttes jag av den här synen... Jag gissar på att det är pärlhyacinterna som börjar komma upp. Eller kan snödroppar se ut så här? Eller är det något annat....?

image130

image131

Äntligen fredag!

Visserligen jobbar jag i helgen men jag slipper i alla fall pendla fram och tillbaka till skolan. Är det någon mer än jag som inte tycker om att åka tunnelbana? De allra flesta människor på tunnelbanan är "normala" men tyvärr är det de som inte är det som sticker ut. Igår när jag skulle till skolan hamnade jag i samma vagn som en psykiskt sjuk man (så bra är psykvården i Sverige, de hamnar på tunnelbanan istället för att få hjälp) som satt och pratade en massa strunt och svor oavbrutet. Helt plötsligt var det en kille som tappade tålamodet och började skrika till den psyksjuke att hålla käften, varpå mannen tystnade men snart satte han igång igen. Som tur var blev det inget bråk, men situationen kändes ändå väldigt otrevlig. Ja ni... det är såna dagar som jag längtar tillbaka till tiden då jag jobbade och kunde cykla till jobbet istället för att åka kommunalt... Jag har faktiskt funderat på att cykla till universitetet också men det är lite väl långt bort och så finns där ingenstans att byta om.

I alla fall så hoppas jag att ni får en trevlig helg! Det kommer jag att ha trots att jag jobbar, jag jobbar ju med inredning. :)


image129

RSS 2.0