Fransk filmBild lånad från nouzsteph.blogsudouest.com


Les sentiments


Audrey Tatou


Jag älskar verkligen franska filmer, särskilt romantiska komedier eller relationsdraman! Språket, omgivningarna, lägenheterna med höga  fönster och knarrande parkettgolv. De franska filmerna är i en helt annan klass än Hollywood-filmerna. Innan jag bodde i frankrike trodde jag att fransk film var lika med konstig film. Sådana filmer där två hela minuter kan ägnas åt att zooma in huvudpersonens ansikte medan hon stirrar apatiskt ut genom ett fönster. Men när jag var i Franrkike insåg jag att det fanns alla möjliga sorters franska filmer (t.o.m. osmakliga Hollywood-varianter). Jag bodde i närheten av ett torg där en kyrka från 1700-talet hade gjorts om till en biograf. Atmosfären var helt fantastisk och filmerna som visades var ofta lite alternativa och ibland även utländska. Bland de filmer jag såg där fanns: Goodbye Lenin (fantastisk film), Elefant (riktigt bra, väldigt obehaglig) och les sentiments (ledsam men också rolig). Det bästa var att det var så billigt att gå på bio där, särskilt som alla studenter fick rabatt.

Nu i veckan har en ny fransk film premiär: Sommarminnen. Den ser jag fram emot att se!

Här är mina favoriter bland de franska filmerna. Rekommenderas varmt!

  • Amélie de Monmartre
  • Les invasions barbares/De barbariska invasionerna
  • Tout pour plaire/Livet runt 35
  • Les sentiments/Känslorna

Den här veckan kanske jag får en till favorit, vi får se! Är det någon som har tips på fler bra filmer? De behöver inte vara just franska.

BoktipsJag tänkte passa på och tipsa om en bra bok som jag har läst: Made in China av Pun Ngai. Det är en etnografisk studie (låt er inte skrämmas av det avancerade namnet) om unga kinesiska kvinnors arbete i en elektronikfabrik som är underleverantör till västerländska elektronikmärken. Författaren tillbringade 8 månader (!) som fabriksarbetare, arbetade 12 timmar om dagen och bodde med de andra fabriksarbetarna. Boken är jätteintressant och känns väldigt aktuell med tanke på dagens globala ekonomi. Den innehåller vissa teoretiska avsnitt som man kan hoppa över om man mest är intresserad av kvinnornas upplevelser och bakgrund. Jag blev förvånad över att de unga kinesiskorna inte på något sätt lurades in i  dessa arbeten med låga löner och tuffa arbetsförhållanden. Tvärtom finns det mer arbetskraft än vad fabrikerna kan anställa och kvinnorna är väl medvetna om arbetsförhållandena eftersom de oftast har släktingar som redan arbetar i fabrikerna.

Jag kan verklingen rekommendera er att läsa Made in China. Den kan vara lite svår att hitta på de kommunala biblioteken, men finns att beställa på Bokus från 89 kr.

Nästa bok jag vill läsa är A year without made in china. Den handlar om en familj som bestämmer sig för att inte handla handla några produkter tillverkade i Kina under ett helt år. Låter intressant!

Ps! De berättande avsnitten i Made in China är skrivna på rätt så lättförståelig engelska. Det är mer i de teoretiska avsnitten som det är lätt att krångla bort sig, men de kan man som sagt hoppa över.

HöstgrävningNu är det dags att börja göra i ordning för vintern på lotten. Idag höstgrävde jag i mitt krydd- och örtland (grävde ned kogödsel och barkmylla)  och sedan planterade jag två rader med vitlök.

I somras tog jag irisfrön från familjens sommarstuga och drev upp. Dem har nu fått flytta från lilla drivhuset till min nya irisrabatt. I irisrabatten hade jag tidigare både iris och dahlior men jag tror inte att det var en så bra kombination eftersom dahliorna måste tas upp inför vintern (det pysslade jag med igår) och irisarna har så ytliga rötter att det är risk för att de tar skada. Frågan är vad jag ska göra av mina dahlior nästa år, men det löser sig. I värsta fall får man väl nalla lite av gräsmattan. Om jag kan övertala M att ge bort en liten bit av den älskade gräsmattan...

När det var f'ärdiggrävt var fingrarna helt stelfrusna så då cyklade jag hem. Sedan kom jag äntligen igång med att slipa och måla ett lager grundfärg på sängborden. Men jag måste nog ha ett lager grund till och sedan två lager vit färg. Tänk att det tar så lång tid innan färgen torkar. Jag tror alltid att det ska gå så snabbt. Men icke sa nicke...

Nu är jag rätt trött i kroppen och ska lägga mig i badet och läsa en bok. Imorgon är det måndag, men i stället för att ha söndagsångest som jag brukar så ser jag fram emot morgondagens morgonpromenad vilket är en ny vana som jag har börjat med. Det är hur skönt som helst!

Ha en mysig söndagskväll!


Morgonstund


Finns det någon mer än jag som vaknar klockan halv sex och är så pigg att det inte går att somna om? På en söndag...? Men det är rätt mysigt ändå att gå upp när M fortfarande ligger och sover, att koka en kopp te, tända ljus och titta lite på bloggar. Men nu ska jag gå och lägga mig i sängen igen, för M har vaknat och det är hans tur att göra morgonkaffe. :)St. Petersburg nästaJa, nu är det dags för mig att ge mig ut i världen igen. I vår åker jag till St. Petersburg för att plugga ryska i en termin. Förra gången jag skulle flytta utomlands gick det inte så bra. Då skulle jag till Barcelona för att öva spanska i ett halvår. Haken var bara att jag precis flyttat ihop med M och var alldelles nyförälskad. Så när jag kom till Barcelona spenderade jag tre dagar med att gråta och sedan åkte jag hem igen. Det har jag aldrig ångrat!

Nu är det i alla fall dags för ett nytt försök och denna gång ska det gå bättre. Skillnaden är stor: M och jag har varit tillsammans i 4 år (och är visserligen fortfarande väldigt kära men har ett stabilare förhållande nu), jag kommer att veta var jag ska bo och jag kommer att veta vad jag ska göra (studera). Förra gången var det mer löst och oplanerat. Dessutom kommer jag nu att få CSN-pengar för studiekostnaderna så jag kommer inte kunna avbryta alltihopa.

Det ska bli jätteroligt, läskigt, spännande, ensamt, lärorikt, kallt (!) m.m. Men jag tror att det kommer göra mig starkare och jag ser verkligen fram emot att kunna prata ryska som jag tycker är ett av världens vackraste språk (tillsammans med franska, spanska och italienska).

Sedan tror jag att det är viktigt att hålla sig upptagen istället för att sitta hemma och ha hemlängtan. Förutom att gå i skolan plus träna planerar jag att köpa en guidebok och åka runt och titta på varenda sevärdhet i denna (sägs det) fantastiskt vackra stad.

Sista buketterna

De (antagligen) sista blombuketterna för i år ser ut så här. Jag är väldigt nöjd med årets val av sommarblommor i stark rosa: rosenskära, pompomdahlia och sommaraster. Förra året hade jag vit rosenskära och den syntes knappt mot allt det gröna. Ska man ha vita blommor får det vara i överflöd fom de ska synas.

Lite paradoxalt är det ändå att trädgården har som flest blommor att bjuda på när sommaren redan är över. Förhoppningsvis blir det lite fler blommor tidigt i säsongen nästa år eftersom jag har planterat en del tidigblommande perenner i år: löjtnantstjärta, lupin, backsippa m.m.

Annars brukar mina perenner alltid komma igång sent med blomningen. Någon sade att det berodde på att jag hade för mycket kväve i jorden och borde gödsla med fosfor-rikt gödsel. Låter krångligt, men det kanske kan vara något.

Trevlig helg!
Semesterlängtan

Vi ska åka bort i november. Det är första gången som jag och min sambo unnar oss en solresa mitt i mörkaste november och jag ser verkligen fram emot det. Som ni vet pluggar jag och då är det lite svårare att ta semester mitt i terminen. Det går egentligen inte men jag struntar i det och tar mig helt enkelt ledigt. Det har blivit mycket funderande och bläddrande i resekataloger. Så mycket bläddrande att allt till sist ser likadant ut så vi har bestämt oss för en sista minuten, så blir det priset som får bestämma. Vi lutar dock mot Egypten, det vore häftigt att prova på snorkling. Är det någon som har något bra tips på resmål, hotell o.s.v. så är det välkommet!
Här har vi drömresemålet: Maldiverna. Snacka om paradiset på jorden! Men smakar det så kostar det...


Romantiskt på Maldiverna!


Ett betydligt mer ekonomiskt alternativ till Maldiverna är Kap Verde som är ett öland utanför Afrikas kust. Hotellen är enklare men stränderna ser lika underbara ut!


Turkiet ska vara fint men är inte så varmt i novemberEgypten


Cypern


Cypern ser också riktigt härligt ut!

Stjärnor på isIgår var premiären för stjärnor på is. Min sambo hade av någon anledning ingen lust att titta på det, så jag fick snällt spela in det och tänker titta på det nu i eftermiddag istället. Det ska bli så spännande, jag har sett fram emot det hela veckan! Konceptet verkar mycket roligare än Let's dance, kanske för att jag åkte mycket konståkning som barn. Åh, vad avundsjuk jag är på deltagarna, jag vill också vara med! Tänk vad duktig man skulle bli om man tränade konståkning sex timmar om dagen. För att inte tala om vältränad! :)

Förutom att titta på stjärnor på is ska jag plantera lite på balkongen. Jag köpte nämligen en stamros igår på plantagen 70% rea (!). Jag skulle egentligen vilja åka tillbaka och köpa allt möjligt, men jag måste vara lite ekonomisk den här månaden. Om jag hinner ska jag även måla om sängbord. Bilder kommer!

Ha en riktigt skön söndag!

Rosa

Rosa är helt klart min favoritfärg och har varit det sedan jag var typ sex år. Men eftersom jag inte är singel utan har sambo så kan jag inte inreda vårt hem i allt för mycket rosa utan får smyga in små detaljer här och där.
RSS 2.0