ICCEES-kongressenDen här veckan har jag varit volontär på en kongress om östeuropa-forskning som hålls vart femte år på olika platser runt om i världen. För mig som är van att jobba tyckte jag det var konstigt att vi hade så lätta arbetsuppgifter. De kan inte ens kallas för arbetsuppgifter utan snarare för småuppgifter. Vi är ansvariga för olika rum där det hålls presentationer och diskussioner av olika forskningsartiklar. Uppgifterna består av att kolla att alla som kommer in i rummen har sina namnbrickor vilket betyder att de har betalat avgiften för att få vara på kongressen. Sedan ska man se till att det finns vatten åt panelen (d.v.s. de som ska hålla presentationerna). Ja... det var allt. Förutom att man sedan ska finnas närvarande i numret ifall att det uppstår några tekniska problem (t.ex. att någon inte hittar sin power point presentation eller att en film inte går att visa) då man har den ytterst ansträngande uppgiften att gå till ett teknikrum och få hjälp av en tekniker. Ja, jag kan verkligen inte klaga. Visserligen så har jag lyssnat på en hel del meningslös forskning (till exempel om Foucault och dagisplatser i Ryssland under 1990-2009, får inte riktigt ihop kopplingen där men det var ju ett tappert försök). Men jag har också fått höra en hel del intressanta presentationer. Den bästa handlade om kvinnor och sport i Östtyskland. Den var lite skrämselfascinerande. Bla. så nämndes en kvinnlig kulstöterska vars kropp blev så förändrad av det dopingprogram hon tvingades genomgå att hon senare "blev tvungen" att byta kön till man. Detta väckte min nyfikenhet. Hur kommer det sig att man blir tvungen att byta kön för att kroppen förändras? Hon måste ju fortfarande ha kännt sig som en kvinna i huvudet? Eller råkade hon vara transsexuell redan innan och därför blev könsbytet en naturlig väg? Jag fattar ingenting förutom att det måste ha varit en otroligt jobbig process, och än jobbigare för att den pågick i rampljuset.

Förutom rikskuponger till goda luncher på stan har jag av snälla forskare fått en bok om förändringarnas Ryssland och en film om rysk feminism. Den senare blev jag särskilt glad över eftersom forskaren som gjort filmen i fråga först ville försöka sälja den till mitt universitet (detta efter att jag frågat var jag kunde få se filmen, tänkte att den kanske fanns på någon hemsida). Sedan verkade hon ha fått dåligt samvete för när jag kom till volontärrummet idag så hade hon varit där och lämnat ett exemplar till mig. Snällt! :) Jag vet, jag vet... jag är en nörd som tycker sånt är intressant. En gång berättade jag på en fest att jag hade varit på en föreläsning om polsk feminism och folk höll på att skratta ihjäl sig (i all välmening dock, det var inte elakt).

Men jag är definitivt inte den största nörden på kongressen. Det är så oerhört fascinerande att hur smal, specialiserad och knepig en persons forskning än är så finns det alltid någon som är djupt insatt och djupt engagerad i exakt samma ämne. Och som ställer någon jätteknepig fråga som bara forskaren och han/hon själv förstår. När forskaren sedan svarar och det fortfarande bara är dem som förstår frågan försöker alla andra akademiker i rummet att se ut som att dem också minsann precis förstår vad det är frågan om. Det är lite kungens nya kläder över det hela, mycket roande! Eller... så är det bara jag som inte förstår... :)

ReafyndHittade två jättesöta klänningar på Gina Tricot för bara 49 kr styck. Helt otroligt! Ännu mer otroligt är att båda är strl XS och Gina Tricot har ju så små storlekar så jag trodde inte de skulle passa men det gjorde dem. Jag älskar att ha klänning på mig, då känner jag mig så kvinnlig och fin! Och så är det verkligen en frihet de dagar då det är så varmt att man slipper allt tjafs med strumpbyxor.
Svägerskans rosenträdgård

På väg hem från landet tittade vi förbi min svägerska som har en fantastisk liten radhusträdgård i vilken hon har fått plats med 70 (!) rosor.
Väligt morbid ros det här. Fin och fascinerande men en konstig färg har den. Vi kallar den för likblomman!

Sommarmys!

I sommartider är det mysigt att åka ut på landet. Jag och M jobbar fortfarande men vi har passat på att åka ut till stugan på mina lediga helger. Nästa helg bär det av igen. Hoppas det fina vädret håller i sig!
Idag jobbar jag min sista dag på det helgjobb jag har haft under mina studier. Känns jätteskönt, sen ska jag vara ledig varje helg! Till hösten ska jag läsa en till kurs medan jag söker jobb så  jag kommer inte ha tid att jobba extra. Dessutom vill jag vara fri från uppsägningstid för så fort jag får jobb hoppar jag av kursen och börja jobba istället. Det kommer nog vara rätt intensivt att lära mig ett helt nytt jobb så mina helger kommer jag behöva till att hämta krafter, t.ex. genom att åka till stugan.

Ut på landet!Nu tar vi långhelg och åker ut på landet. Vi ska bada, läsa böcker och grillar. Nu håller vi tummarna för att det blir riktigt bra väder! Finns inget bättre än att bada naken i sin "alldeles egen" sjö och sedan slumra till lite på bryggan.

Trevlig helg!

Bröllopsbukett?I min bröllopsbukett vill jag ha vita "Duchesse de Nemours"-pioner. Tycker det är det finaste som finns. Om vi gifter oss i början av juli kan vi ta blommorna från vår egen trädgård och be min mamma göra något fint med dem. Betydligt billigare och mer miljövänligt än att beställa importerade blommor från en florist.För örvrigt så undrar jag vad som har hänt med min Sarah Bernhardt pion. Det är ljuvlig ljusrosa fylld doftpion. Jag planterade den samtidigt som min Duchesse de Nemours men medan den föregående blommar mer och mer rikligt för varje år så vägrar Sarah Bernhardt att blomma och är fortfarande ganska liten. Den kanske inte får tillräckligt med sol. Jag ska prova att flytta den i höst. Det ska man vara försiktig med när det gäller pioner för dem kan bli griniga men eftersom den redan surar så.


Vacker kärlekshistoriaHär om dagen läste jag en väldigt fin bok av Jessika Berglund som heter "Simtag". Den handlar om Anneli som bor själv i en stuga på landet, jobbar som lärare och en dag inser attt hon är förälskad i en nära vän. Jag tyckte om boken för att den hade ett så behagligt tempo med mycket naturskildringar. Det är en sinnlig bok som förmedlar naturens dofter och smaker,  hur det känns att simma mitt i natten, att somna under stjärnorna, att tända höstens första brasa. Jättemysig helt enkelt!
Nu i sommar har jag en hel del böcker jag vill läsa. De står staplade i en hög i vardagsrummet. Där finns både böcker på svenska och franska och ryska. Tänkte jag skulle öva mina språkkunskaper lite. Vad läser ni i sommar?

Jordgubbar!Idag har jag plockat ca 1 liter jordgubbar i vårt jordgubbsland. Jag åt så mycket att jag faktiskt blev helt mätt! I övrigt så växer det frodigt och jag har även ätit en pytteliten morot. Något som är kul är att vi för första gången kommer att få äpplen. I alla fall som det ser ut just nu. Tyvärr är rådjuren på framfarten och äter av allt möjligt så man vet aldrig. Förbannade rådjur men jag orkar faktiskt inte dölja allt som är fint med hönsnät!

RSS 2.0