Äntligen hemma!!!Efter 18 veckors ryska-studier i St. Petersburg är jag nu äntligen hemma igen! Det är så underbart! Jag kom igår kväll och kunde knappt tro att det var sant att jag faktiskt var hemma. Det kändes som att om jag blundade kanske jag skulle öppna ögonen sedan och se att jag stod och trängdes i en av St. Petersburgs tunnelbanor i morgonrusning... Ingen favorit-sysselsättning direkt.

När jag kom till Arlanda igår var det första jag gjorde att gå på toaletten bara för att vi har så fina toaletter här i Sverige. Toaletterna innan man hämtar bagaget på Arlanda är så stora att man skulle kunna få plats med tre ryska toaletter på samma utrymme! När jag slank ut därifrån kände att jag hade kommit hem för det första jag såg var en lång, bredaxlad och vältränad man. I Ryssland är alla unga män så taniga och magra, dem äter ju ingenting, dem dricker ju bara öl! Sedan någon gång i 30-årsåldern händer något för då får dem världens ölmagar. Det finns liksom inget mellanting, antingen är dem magra eller så är dem tjocka. Jag har faktiskt inte (jag lovar, det är sant) sett en endaste snygg man i Ryssland!

När jag kom ut till parkeringen mötte jag äntligen min egen man och det var så skönt att få prata med varandra på riktigt! Det är ju rätt frusterande att bara prata via telefon. Jag sade det till M att blev du inte irriterad på mig, det enda jag sa var ju bara "jag hör inte! Kan du inte prata närmare mikrofonen"? Jag vill ändå säga att Skype nog är den bästa uppfinningen som någonsin har gjorts. Vi kunde ju prata gratis med varandra!! Min norska vännina A-K var i Ryssland i ett helt år och hon säger att hon ska skriva ett tack-brev till dem som uppfann skype eftersom det hjälpte henne och hennes pojkvän att hålla ihop trots deras långdistansförhållande.

Väl hemma fick jag en överraskning av M. Han hade varit och köpt en laptop till mig i välkomstpresent precis innan han åkte till Arlanda! Jag hade planerat att jobba ihop pengar till en i sommar men eftersom terminen blev så lång så blir det inte så mycket sommarjobb. För första gången på flera år, ja sedan gymnasiet tror jag, unnar jag mig i sommar hela fem veckors ledigt. Jag kommer att jobba i tre veckor bara. Det känns som en underbar present till mig själv med tanke på att jag inte fick något julledig och sedan har kämpat med ryskan i fem månader. Och dessutom behöver lotten en hel del tillsyn i sommar. Det är min tur nu att ta huvudansvaret för M har ju kämpat själv hela våren. I alla fall så blev jag jätteglad för min present och jag sitter och bloggar på den nu. Den kommer jag att ha mycket användning för. Jag ska ju skriva C-uppsats i höst.

Och vad gäller lotten. Vi var där i går kväll och det är så vackert på hela kolonilotten. Pionerna blommar överallt och jag är så glad att jag hann hem i tid för att få se min pioner. Min festiva Maxima blommar för första gången och min enkelblommiga pion, som bara hade två blommor förra året, blommar helt överdådigt.  Det finns verkligen inget vackrare än pioner! Igår tänkte jag att när vi gifter oss, då vill jag ha pioner som brudbukett.

Åh jag är så himla, himla glad att vara hemma! Nu vill jag ingenstans. Jag vill bara packa upp mina grejer och veta att jag inte behöver packa väskan igen på länge. Jag har helt klart stillat min reslust för lång tid framöver!


Den enkelblommiga pionen
Festiva Maxima
Duchesse de Nemours
Constance Spry är på väg att blomma för första gången. Spännande!

Den enkelblommiga pionen efter vattning


Min nya leksak. Den är så fin! Och perfekt storlek för att ta med till universitetet!


St. Petersburgs botaniska tradgard


Rod vallmo och ryska med matchande paraply

Idag gick jag och min ryska vaninna till den Botaniska tradgarden. Vi hade lite otur med vadret for det kom en del skurar men den mesta tiden tillbringade vi inomhus i Orangeriet. Dar var vi med pa en guidad tur och tittar bl.a. pa valdigt vackra nackrosor och lotusblommor. Guiden bestamde jag mig for med en gang att inte tycka om eftersom hon efter att ha sett min kamera fragade om jag hade lost en biljett for att ta bilder. Jag vet att hon bara gjorde sitt jobb men jag tycker det ar sa frackt att dem har alltid vill ha betalt for att man ska fa ta bilder.

I den botaniska tradgarden fanns det massor av pionbuskar med knoppar pa vag att sla ut och nagra fa buskar blommade redan. Jag ar dock glad att se att pionerna inte har slagit ut annu for jag vill hinna hem till mina pioner innan dem borjar blomma. Vilket nog inte ska vara nagra problem eftersom jag aker hem och redan en vecka. Jippie! Jag har faktiskt redan borjat packa... :)

Imorgon haller jag tummarna for att det ska bli sol. I sadana fall tanker jag satta mig pa en filt i nagon av parkerna och ta med mig kameran for att ta bilder pa ryskorna och deras diverse utstyrslar. De har helt klart ett lite annat mode har an vi har i Sverige. Idag sag jag t.ex. en tjej som gick omkring i hogklackat, svarta strumpbyxor och... ingen kjol... Sag helt klart lite konstigt ut. Jag hade kamera med mig men skamdes for att ta kort pa hennes rumpa! :) Men om jag sitter i en park sa kan jag ju vara lite mera diskret, latsas att jag fotar ett trad eller nat...
Oranienbaum

Efter att ha legat sjuk i tva dagar (bara forkylning) ville jag igar aka pa utflykt. Det var stralande sol och 25 grader varmt sa jag och min franska vaninna bestamde oss for att aka till Oranienbaum, en liten stad inte sa langt fran Petersburg dar det, enligt min guidebok skulle finnas en stor park med flera vackra palats. Pa vagen till Oranienbaum ligger ocksa Peterhof, dar jag ju var forra helgen. Eftersom det var sa fint vader och dessutom lordag var vi inte de enda som ville aka ut fran staden och vi hamnade darfor i en bilko.  Det tog oss tva och en halv timme att komma fram (enligt guideboken skulle det ta en timme) och det fanns sjalvklart varken air conditioner eller sittplats pa bussen. Ganska jobbigt med andra ord.

Nar vi val kom fram kande vi oss ratt lost. De flesta hade stigit av i Peterhof och lilla Oranienbaum sag inte mycket ut for varlden. Men vi hittade sa smaningom till parken och efter en ca 20 minuters promenad hittade vi det anrika kinesiska palatset. Som var stangt pa grund av renovering... Nagra timmar senare hade vi promenerat runt i hela parken och fatt reda pa att alla palatsen var stangda forutom ett: Peter den tredje lilla palats. Det var sa litet att dar bara fanns 5 sma rum att titta pa. Snarare en liten stuga an ett palats... Men det var charmigt pa sitt satt.

Nar vi skulle hem igen bestamde vi oss for att aka pendeltag vilket var en ratt charmig upplevelse. I en gammal sovjetisk film hade jag sett hur pendeltagen ser ut pa insidan, med gamla harda tradbankar att sitta pa och det ar fortfarande samma gamla tag. Timmen tillbaka till St. Petersburg tog en dryg timme och kostade med studentrabatt endast 35 rubel. Det vill saga inte ens 10 kronor... Helt otroligt! Ja, en spannande dag var det faktiskt!


Centrala Oranienbaum (ocksa kallat Lomonosov)


Kyrka i Oranienbaum


Parken i Oranienbaum


Kinesiska palatset


Kinesiska palatset


En and med sina ungar


Peter den 3:es "palats"


Fin parkbank


Peter den 3:es "palats"
Huvudpalatset, under renovering


En herrelos hund som bodde i parken. Jag tyckte synd om den och trodde den var hungrig sa jag slangde till den halva min smorgas. Den fangade smorgasen men sedan fick den ligga sa sa hungrig kan inte hunden ha varit.


Fin byggnad vi hittade i parken


En till fin byggnad vi hittade


Fint staket


Romantiska komedier

Jag langtar efter min sambo och i Sankt Petersburg regnar det varje dag sa i brist pa egen romantik frossar jag just nu i romantiska komedier. Har kostar det lika mycket (lite) att kopa en DVD som det kostar att hyra en i Sverige, d.v.s. ca 30-50 kronor, sa det tycker jag att jag kan kosta pa mig. An sa lange har jag hunnit med: bride wars (fanig, men helt OK som tidsfordriv) och Made of honour (mysig film med snyggingen Patrick Dempsey fran Grey's anatomy). Dessutom har jag inhandlat He's just not that into you som tydligen ska vara bra. Nagon som har fler tips?

Men det blir lite komiskt for aven om det ofta star pa fodralet att det ska finnas engelskt ljud till filmerna sa gor det oftast inte det. Det enda man brukar ha att valja pa forutom ryska ar ukrainska... Men det ar himla bra ovning for mig att hora hur engelska oversatts till ryska.

Melankolisk mandag


Rysk utsikt, fran min vanninas koksfonsterIdag har jag inte varit i skolan for jag ville saga hejda till en god vannina som akte hem till Norge idag. :( Inget kul alls. Det kanns tomt och trist.

Det hande nog nagot med mig nar jag var hemma i Stockholm. Jag har helt tappat motivationen for att bo i Ryssland och for att lara mig ryska. Jag vill bara hem! Innan tyckte jag att jag hade det bra har men sa insag jag att allt ar sa mycket battre hemma. Dar finns min sambo, mina vanner, min lagenhet, frisk luft, en lagom stor stad och bra mataffarer. Nu ar det bara 3 veckor kvar, och bara 14 skoldagar kvar. Och jag vet liksom inte hur mycket mer ryska jag kan lara mig pa den tiden. Kanns ratt meningslost helt enkelt. Far forsoka fa tiden att ga pa nagot satt, med hjalp av gym, bio och utmaningen att fa sa manga steg i min stegraknare om dagen som mojligt.

Igar var vi i Peterhof. Dar fanns manga valdigt fina fontanter men aven en riktigt ful (se nedan). Jag har ca 2-3 saker pa mina lista kvar att se, men kanner mig ganska sa fardig med sighseeing. Efter att ha varit 3 ganger pa heremitaget, varldens vackraste museum, finns det liksom inte mycket kvar som kan imponera mig.
Kanske varldens fulaste fontan. Plasttrad som sprutar vatten...


Fint som en graddbakelse. Har skulle man ta och gifta sig!


RSS 2.0